Guide

Är du intresserad av att starta en förening som FemArk? Här kommer några tips!
  1. Samla vänner och icke-vänner till ett första möte för att diskutera idéer och frågetecken.
    Förslag på frågor att diskutera: Varför behövs den här föreningen? Hur organiserar vi oss? Vad vill vi åstadkomma?
  2. Välj om föreningen ska vara en ekonomisk förening anmäld hos Skatteverket eller inte. Om den ska det, upprätta styrelsedokument (se här för inspiration!) och välj styrelsemedlemmar. Frågor att diskutera: Vill vi kunna ansöka om pengar? Har vi tiden som krävs att lägga på administrativt arbete?
  3. Håll ert första riktiga möte och påbörja föreningsarbetet!
Alla föreningar är olika, och mycket har hänt sedan FemArk grundades 2016. Nedan delar vi med oss av några av de lärdomar vi har fått under de fyra år som FemArk var aktivt.
  • Kolla om det finns liknande föreningar på ditt universitet. FemArk fick mycket stöd att starta upp från FemJur (Feministiska Juriststudenter), som redan hade en struktur och kunde guida FemArk genom hur man skriver stadgar och hur man anmäler sig till Skatteverket.
  • Om er verksamhet är beroende av ekonomiskt stöd kan det vara värdefullt att vara en anmäld ekonomisk förening hos skatteverket för att kunna ansöka om ekonomiskt stöd. FemArk fick ekonomiskt stöd från universitetets jämlikhetsutskott vilket bidrog till att vi kunde genomföra projekt och bjuda in externa föreläsare bland annat. Hitta era källor till ekonomiska medel!
  • Ofta finns ett stort intresse i omgivningen men det kan vara svårt att nå ut. Vi arrangerade ofta event under luncher för att tillgängliggöra dem för fler på skolan, samt erbjöd lunch eller fika vilket gör eventet mer lockande.
  • Hitta samarbetspartners! Ibland kan det kännas ensamt i föreningslivet, även om man är en grupp som arbetar tillsammans. Hitta andra föreningar, gör gemensamma events och träffa varandras medlemmar.
  • Samarbeta med institutionen. Under FemArks fyra år samarbetade vi med institutionen på många olika sätt. Genom workshop med våra lärare och samtal kunde vi förstå att oftast vill institutionen förändra arbetssätt men sådana processer kan ta tid. Vi delade oss av den kunskap vi hade tillsammans och vi tror att detta skapade förändring i läroplanen på sikt!
  • Gör roliga saker tillsammans! Att förändra kan kännas frustrerande  och att hålla igång verksamheten i samband med studierna eller jobb är utmanande. FemArk bjöd på aktiviteter såsom julmys och picknick vilket var bra tillfällen att utvärdera vårt arbete och skapa nya vänner.
  • Generationsskiften är ofta en utmaning för föreningar. Planera för och var inbjudande mot medlemmar som kan vilja ta över föreningen. Skapa en inkluderande miljö och sänk trösklarna för styrelsearbetet genom att guida och förklara för andra.
menucross-circle