Workshops

FemArk anordnade en rad olika workshops. Ofta hölls de i skolan, men ibland var de mer platsspecifika på grund av sitt tema. Workshops i jämförelse med föreläsningar är mer interaktiva till sin natur och har potential att riktigt skaka om, låta en ta till sig kunskapen på ett annat sätt. FemArk höll dels i egna workshops, för medlemmarna eller för specifika målgrupper, och bjöd dels in andra att hålla i sina workshops. Att delta i en workshop med någon som bjudits in blev ett tillfälle för medlemmarna att få djupdyka i de verksamheter som de verkligen var nyfikna på. Genom sitt deltagande fick man inte bara information om en verksamhet utan också en chans att uppleva den nästan som inifrån. På samma sätt kunde FemArk, på förfrågan, erbjuda andra en inblick i det som FemArk handlade om. Workshops ger möjligheter att tänka igenom något tillsammans, utforska idéer och bredda sina vyer.
Konstkanon
22 oktober 2019
Black box
Arkitektskolan, LTH
FemArk anordnade en workshop med tema kanon och historieskrivning inom konst och arkitektur. Workshopen var inspirerad av Historielabbet, som drivs av Karin Annebäck och Sofia Landström. Historielabbet är en fortbildningsorganisation för en mer inkluderande konsthistorieskrivning.

Deltagarna blev indelade i grupper och fick två högar med bilder vardera. Den ena högen bestod av bilder på välkända arkitektur- och konstverk, och den andra högen av bilder på mer okända - men inte mindre betydelsefulla - verk. Uppgiften var att försöka ordna respektive hög i kronologisk ordning, så att de bildade en tidslinje. Deltagarna upplevde att det var svårare att veta hur de mindre kända verken skulle ordnas. De olika verken i den “alternativa” konstkanon jämfördes med de som fanns i den “vanliga”. Övningen var ett sätt att öppna upp för diskussion kring hur vår historieskrivning formas, vem/vilka som skriver historia, och vilka som får ta plats i den. Vad finns i vårt kollektiva kulturmedvetande, och vad finns inte?
Workshop i Vänskapsparken
17–20 juni 2019
Rosengård, Malmö
År 2020 blev barnkonventionen lag i Sverige, och i samband med detta ville Malmö stad utveckla metoder för att involvera barn i stadsplaneringsprocessen. FemArk bjöds in av Amiralstaden för att arrangera en workshop med barn i Vänskapsparken, Rosengård, under en sommarlovsvecka 2019.

Tillsammans med barnen utforskades parken genom lekar och undersökningar, med förhoppningen att väcka deras intresse för platsen och dess utveckling. Som en del av workshopen skapades egna tillägg i parken i form av skyltar och en mindre paviljong.

Workshopen var ett tillfälle att arbeta med arkitektur och stadsplanering utanför skolans väggar, i samverkan med nya aktörer, och att undersöka en feministisk praktik. Genom dialog med barnen kunde vi diskutera platsens kvaliteter och utmaningar, ta lärdom av varandra och samtidigt njuta av en rolig sommarlovsvecka. Att tillämpa barnens perspektiv är ett viktigt steg på vägen mot en mer inkluderande arkitektur.

Projektet presenterades i konferensen Skånes väg till Agenda 2030 i seminariet “Barnets rättigheter i stadsutveckling”.
GET OUT OF HERE!
30 mars 2019
Malmö
FemArk bjöd in DIS/ORDER för att tillsammans genomföra workshopen GET OUT OF HERE! DIS/ORDER består av landskapsarkitekterna Karin Andersson och Johanna Bratel som arbetar experimentellt och forskningsbaserat med både permanenta och temporära strukturer i olika skalor. Jämlikhet, demokrati och medskapande är viktiga beståndsdelar i DIS/ORDERs praktik.

Workshopen bygger på situationisternas sätt att förstå och kritisera urbana rum genom att gå vilse. En kortlek med aktionskort används för att ta sig runt i staden samtidigt som den utmanar förutfattade meningar om vad en stad är och vad den kan vara, hur offentliga rum används och vem de är utformade för. Genom att ta en okänd väg, utföra obekväma handlingar och följa efter främlingar synliggör kortleken urbana strukturer, utmanar vanor, erbjuder nya metoder för analys och hjälper till att hitta nya perspektiv. Deltagarna i workshopen gick ut och upplevde Malmö på nytt genom kortleken.
Luftslott
1 december 2018
Utställningshallen
Arkitektskolan, LTH
FemArk bjöd in konst- design- och arkitekturgruppen MYCKET för att hålla i en workshop på skolan. Det var många medlemmar som på något sätt hade hört talas om MYCKET, kanske på grund av Katarina Bonneviers avhandling “Behind Straight Curtains: Towards a Queer Feminist Theory of Architecture”. Katarina Bonnevier, Thérèse Kristiansson och Mariana Alves Silva bedriver genom gruppen MYCKET konstnärlig forskning utifrån bland annat queera, feministiska, antirasistiska perspektiv. För FemArk blev MYCKET en källa till inspiration i hur de tycktes spränga gränser mellan olika praktiker, tillvägagångssätt, och forskningsfält - de låter sig inte begränsas.

Workshopen hette “LUFTSLOTT” och hölls av Thérèse Kristiansson. Kristiansson var med och grundade konstnärskollektivet The New Beauty Council, det europeiska nätverket för stadsodling UniGrowCity och Stockholm Green Map. Under workshopen byggde vi tillsammans upp ett så kallat luftslott, som bestod av återvunnet, halvtransparent material och tejp och hölls uppblåst av en fläkt inställd på ett lågt luftflöde. Luftslottet var en del av ett konstnärligt forskningsprojekt som hette Clubscenen som MYCKET startade 2012. När vi hade byggt klart vårt luftslott klev vi in i det, satt ner och samtalade och upplevde rummet tillsammans. Eventet kostade 20 kr och tog ungefär två timmar, efteråt bjöds det på lunch.
Workshop med lärare
9 mars 2018
Arkitektskolan, LTH
Tillsammans med Nicole Parsi från Sveriges Arkitekters utskott Arkitekt(h)en arrangerade FemArk en workshop för lärarkåren vid Arkitektskolan i Lund. FemArk hade genomfört en undersökning om studenternas välmående, vilken låg till grund för workshopen. Under workshopen diskuterades ämnen som inkluderande och exkluderande arkitektur, representation, social hållbarhet samt välmående både på skolan och inom branschen.

Genom att föra dessa samtal mellan lärare och studenter kunde vi dela studenternas perspektiv och tillsammans skapa en ökad förståelse för hur dessa frågor bör integreras i utbildningen. Syftet var att stärka medvetenheten i lärarkåren och främja en mer inkluderande arkitektur. Workshopen var ett viktigt steg i att identifiera utmaningar inom skolan och gemensamt hitta vägar framåt.
Workshop med Arkitekt(h)en
9 november 2017
Black Box
Arkitektskolan, LTH
FemArk bjöd in Nicole Parsi från Sveriges Arkitekters utskott Arkitekt(h)en för att hålla i en workshop om normkritik. Utskottet Arkitekt(h)en arbetade med att vara styrelsens stöd för att öka jämställdheten och mångfalden inom arkitektkåren och inom arkitekturen. Det var aktivt mellan 2015 och 2020 och avslutade sitt arbete genom att sammanställa en policy för inkludering och likabehandling.

Nicole Parsi berättade om utskottets arbete och om hur vi kan öka medvetenheten kring genusfrågor inom branschen. Vi diskuterade vad vi som studenter kunde göra för att påverka rådande strukturer och hjälpte varandra att lyfta olika aspekter och frågor. Arkitektrollen diskuterades, samt hur arkitektkåren ser ut, och hur man hade kunnat åstadkomma förändring. Vi delades in i smågrupper för att diskutera, och sen bjöds det på vegetarisk middag och fika.
Ljusworkshop
23 mars 2017
Arkitektskolan, LTH
Tillsammans med Genusgruppen Alnarp anordnade FemArk en ljusworkshop som hölls av Johan Moritz och Tina Wikström. Moritz (Malmö Stad) och Wikström (BA Student JTH) är båda ljusdesigners.

Workshopen fokuserade på designprocessen och förståelsen av ljus i relation till ett jämställdhetsperspektiv och upplevd trygghet. Interaktionen mellan estetik och funktion behandlades också. Workshopens praktiska del ökade förståelsen för vad arkitekturen idag ofta missar i förhållande till dessa frågor och gav deltagarna en möjlighet att komma i kontakt med en avgörande del av rummets gestaltning, ljuset, som ofta hamnar i skymundan i arkitektutbildningen.
menucross-circle