Samarbeten

FemArk hade tidigt kontakt med andra feministiska föreningar i Lund, till exempel FemJur (Feministiska Juridikstudenter). De var till stor hjälp och inspiration. Att ha föregångare och förebilder gör inte bara att arbetet blir lättare utan också att man kan hjälpas åt att bygga vidare på en feministisk tradition och en feministisk kunskapsbank. Även personer på skolan möjliggjorde FemArks verksamhet, genom att bistå med lokaler och plats att synas. FemArk välkomnades ofta med öppna armar - att ta kontakt med föreläsare, andra föreningar, och olika likasinnade verksamheter gjorde inte bara att vi kände oss mindre ensamma, utan skapade ringar på vattnet i form av gemensamma projekt. Man kan inte heller underskatta effekterna av att ses och ha kul tillsammans, både på ett professionellt och personligt plan!
Kvinnojouren Lund
13 april 2019
Konferenslokal, Lund
FemArk deltog i Kvinnojourens Open Call för en konstutställning på deras årsmöte, med fotoprojektet ”On Becoming an Angel”. Projektet handlade om att undersöka toaletten som rum, med kvinnan i fokus. Resultatet blev en vikvägg med en serie små fotografier. Namnet på projektet kommer från den amerikanska fotografen Francesca Woodmans On Being an Angel. Under projektets gång funderade vi på olika köns- och genusaspekter kring utformningen av toaletter och de sociala mönster som finns kring dem.

”Att låsa toalettdörren om sig är att skapa ett litet, privat utrymme mitt i det offentliga rummet. Det är en möjlighet att låsa ute någon – eller kanske låsa in sig själv med någon. En möjlighet att låsa ute alla krav och släppa på masken, eller kanske göra allt det som man behöver göra för att hålla uppe masken. Alla vet att gå på toa är långt ifrån det enda folk gör på toaletter. En mängd olika aktiviteter kan försiggå mellan toalettens fyra väggar, mer eller mindre otippade. Vad händer i den lilla ficka av frihet som toaletterna är, och vad säger det om vilka vi är och vilka vi tillåts vara i samhället? Är toaletten som rum kanske extra viktigt för kvinnor?”
8 mars på Mejeriet
8 mars 2019
Mejeriet, Lund
Tillsammans med Lupef, FemiLund, FemJur, LUST och REDAN anordnade FemArk en heldag på Mejeriet i Lund på internationella kvinnodagen. Med ett fullspäckat program bjöds allmänheten in för att ta del av feministisk konst, paneldebatt, teater och musik.

Programmet började med en gemensam lunch som följdes av pjäsen Vagina Monologues med LUST, grupputställningen ÄGA RUM presenterades av galleri REDAN och fanns att ta del av under hela dagen. Senare hölls ett panelsamtal som tog tempen på feminismen idag med deltagare från olika bakgrund som representerade olika ideologiska hållningar. Under kvällen höll Batería Malmö slagverkskonsert som följdes av musik och dans av Aurelia Dey, en artist som använder musiken som en plattform för att ge den afropéiska jämställdhets- och antirasism-rörelsen en plats i strålkastarljuset.

Dagen anordnades för att uppmärksamma internationella kvinnodagen, dela kunskap med varandra samt ge plats till kvinnliga och icke-binära artister och konstnärer. Eventet var också ett tillfälle att skapa kontakt mellan olika föreningar i Lunds studentliv och, trots delvis olika intressen och målgrupper, lära av varandra.
FEMFEST
5 oktober 2018
Smålands Nation, Lund
FemArk gick samman med studentföreningarna FemJur och FemiLund för att tillsammans skapa en feministisk sittning för föreningarnas medlemmar. I Lund finns en stark kultur av studenttraditioner, där sittningar är en central del. Redan tidigt i FemArks verksamhet föddes idén att ifrågasätta vissa av dessa traditioner och skapa mer inkluderande miljöer inom studentlivet. Sittningen var resultatet av flera samtal med feministiska föreningar inom Lunds studentliv om hur en feministisk sittning skulle kunna utformas.

Under kvällen bjöds det på vegansk mat, dryck och underhållning på Smålands Nation i Lund. Sånger ur den feministiska sångboken, som gruppen hade skapat, sjöngs, feministiska monument skapades, gåvor delades ut, och publiken skrattade åt komikern Anna Hultman från den Malmöbaserade humorklubben Ståupp Bit Ihop. Kvällen var också ett sätt att fira medlemmarnas arbete, lära känna medlemmarna i de andra feministiska föreningarna och stärka den feministiska gemenskapen som låg till grund för fortsatt engagemang.
Arkipelago
10 mars 2017 OCH 15 mars 2019
Utställningshallen
Arkitektskolan, LTH
Två gånger deltog FemArk i mässan Arkipelago på LTH. Mässan anordnas av Sektionen för Arkitektur och Industridesign vid LTH för att skapa en mötesplats mellan studenter, näringsliv och föreningar. Första året FemArk var med hade föreningen precis startat och det blev ett utmärkt tillfälle att presentera sig till hela skolan och engagera fler i FemArks frågor.
Biblioteket för Arkitektur och Design
2016-2020
Biblioteket för Arkitektur och Design
Arkitektskolan, LTH
FemArk samarbetade med Biblioteket för Arkitektur och Design vid flera tillfällen. Första gången var på internationella kvinnodagen det år FemArk grundades. Då gick FemArk, tillsammans med bibliotekarierna, igenom biblioteket för att hitta böcker skrivna av och om kvinnor.
Biblioteket tog sig an projektet "Månadens arkitekt" och skapade ofta en särskild avdelning med material om månadens arkitekt. De stödde också bokcirkeln och andra aktiviteter.

Det sista samarbetet med biblioteket var en utställning om Bauhaus-kvinnorna, anordnad i samband med firandet av 100-årsjubileet av Bauhaus.

På så sätt blev biblioteket en fantastisk kunskapskälla om kvinnor inom arkitekturen och ett värdefullt stöd för FemArks arbete med att bredda arkitekturens perspektiv.
menucross-circle