Föreläsningar

FemArk bjöd regelbundet in olika föreläsare för att komplettera föreläsningarna som gavs i den ordinarie undervisningen. Listan på potentiella föreläsare uppdaterades i takt med att medlemmarna fick nys om intressanta praktiker. Personer inom olika fält som till exempel normkritisk stadsplanering, tillgänglighet, medborgardialog, och arkitektur för katastrofdrabbade områden bjöds in och delade med sig av sina kunskaper. Ofta hölls föreläsningarna i skolans lokaler under lunchen så att de som ville kunde ta del av dem. På så sätt ökade FemArks närvaro på skolan och det blev lättare att locka spontana besökare. Föreläsningarna blev en värdefull möjlighet att vidareutbilda sig och hålla sig uppdaterad.
Rebecca Rubin
28 oktober 2019
Föreläsningssal
Arkitektskolan, LTH
FemArk bjöd in Rebecca Rubin från White Arkitekter för att prata om projektet Flickrum i det offentliga. Flickrum hanterar frågan kring unga tjejers rätt till det offentliga rummet och utforskar staden utifrån tonåriga flickors perspektiv och villkor. Ett internationellt uppmärksammat projekt med flera kreativa lösningar.

Föreläsningen bidrog till att öka vår förståelse kring hur arkitektur kan motverka exkluderande miljöer samt bredda perspektiven kring arkitektens yrke. Rebecca Rubin verkade under denna tid som arkitekt och utvecklingsansvarig på White i Stockholm och har under sin karriär arbetat med normkreativ och jämlik design.
Raquel Lejtreger
17 december 2018
Föreläsningssal
Arkitektskolan, LTH
FemArk bjöd in Raquel Lejtreger att hålla en föreläsning om katastrofberedskap och klimatanpassning ur ett feministiskt perspektiv.

Föreläsningen hade titeln Out in the Open och var strukturerad kring tre samarbeten med internationella organisationer samt ett konstverk.

Föreläsningen var en del av vårt arbete med att lyfta fram nya förebilder och visa vilka professionella banor en arkitektutbildning kan leda till. Raquel Lejtreger arbetar som konsult för internationella organisationer som UN-HABITAT, IOM, UNISDR, ECLAC, UNDP med flera.
Ragnhild Claesson
16 maj 2018
Föreläsningssal
Arkitektskolan, LTH
Ragnhild Claesson gav en lunchföreläsning med titeln Perspectives on Gender and Urban Space, där hon utgick från en feministisk geografisk synvinkel och talade om stadsplanering. Hon presenterade nyckelkoncept som kan användas för att förstå platser utan att utgå från dikotomier såsom centrum–periferi, natur–kultur och privat–publikt. I stället betonade hon ett normkritiskt perspektiv som möjliggör en mer komplex och inkluderande förståelse av olika perspektiv samtidigt, genom till exempel Haraways situated knowledges.

Ragnhild Claesson bjöds in av FemArk för sin kunskap om feministiska perspektiv på stadsplanering, ett ämne som FemArk utforskade vid flera tillfällen. Claessons forskning vid Urbana Studier på Malmö universitet gjorde henne särskilt relevant.
Lund Architecture Symposium: Expanding Architecture
21 mars 2018
Utställningshallen
Arkitektskolan, LTH
2018 var FemArk medarrangörer till det årliga evenemanget Lund Architecture Symposium med temat Expanding Architecture - Critical perspectives acting from within. Dagen bjöd på föreläsningar om arkitektur som rör sig utanför det konforma, med fokus på mångfald och jämlikhet. Genom att ta del av projekt som fokuserade på att ge företräde till berättelser som rör sig parallellt med de som vanligtvis berättas, var målet med symposiet att reflektera kring hur arkitektur och design kan verka för nya verkligheter utanför normen. FemArk anordnade också en utställning i samband med symposiet där bland annat filmen Favorite Housing visades.

Inbjudna talare delade ett intresse för olika aspekter av “hemmet”, inklusive de urbana, samhälleliga och politiska villkoren som situerar de arkitektoniska processerna bakom. Det blev ett sätt att rama in samtalet om mångfald, sociala och kulturella skillnader och arkitektoniska praktikers förmågan att föreställa sig en annan framtid. Inbjudna talare var Craig Wilkins, Katarina Bonnevier, Karin Andersson & Johanna Bratel, Albena Yaneva, Klas Ruin, Jennifer Mack, Marialuisa Borja, Isabelle Doucet. Sandra Kopljar, Emma Nilsson och Ida Sandström som bjöd in FemArk till samarbetet skrev därefter artikeln Expanding Architecture: Critical perspectives from within a school of architecture, där de analyserade hur behovet till symposiet uppkom.
Per Iwansson, Arkitekter utan gränser
15 mars 2018
Black Box
Arkitektskolan, LTH
Per Iwansson höll en föreläsning om sina erfarenheter som arkitekt och om organisationen Arkitekter utan gränser (ASF), i vilken han var styrelsemedlem.
ASF är en ideell organisation som arbetar med arkitektur ur ett socialt perspektiv för en hållbar byggd miljö. Organisationen är engagerad i ett flertal biståndsprojekt, både lokalt och globalt. Per har under stora delar av sin tid som yrkesverksam arkitekt arbetat utomlands med olika biståndsprojekt, av vilka han delade med sig av under kvällen. Föreläsningen var en del av vårt arbete att bredda perspektivet kring vad arkitektur är och var den befinner sig. Kvällen var också ett tillfälle att sprida information om och skapa intresse för organisationen ASF.
Panelsamtal om tillgänglighet
12 december 2017
Blackbox
Arkitektskolan, LTH
FemArk anordnade och modererade ett panelsamtal som hette “Vem äger det offentliga rummet?”. Inom föreningen fördes ofta diskussioner om hur tillgänglighetsfrågor knappt gavs någon plats på Arkitektskolan. Det enda tillfället under utbildningen då ämnet behandlades var under en workshop, och perspektivet togs inte med som den självklara delen av designprocessen som det borde vara. Därför valde FemArk att lyfta dessa frågor genom att anordna ett panelsamtal om tillgänglighet. Personer från både arbetslivet och föreningar med stor kompetens gällande tillgängliga miljöer bjöds in. I panelen deltog Jennie Oorthen från Rörelsehindrade barn och unga, Sanna Hedlund från Förbundet unga rörelsehindrade, Johanna Hesselman, tillgänglighetsrådgivare Malmö stad, Maria Wemme från Synskadades riksförbund och Mai Almén från Hinderfri Design. Samtalet modererades av Annika Pålsson, student på Arkitektskolan och före detta styrelseledamot i FemArk.
Olivia Daigneault Deschênes
23 oktober 2017
Black Box
Arkitektskolan, LTH
Vår medlem Olivia Daigneault Deschênes höll en föreläsning om sitt avhandlingsarbete som genomfördes vid University of British Columbia i Kanada, där hon undersökte arkitekturens roll i att uppnå jämställdhet. Föreläsningen hade titeln Bridging Gender Equality Workplace Practice and Architectural Product: A Case Study of Vancouver’s Practice of Architecture och följdes av en gruppdiskussion.

Detta evenemang påminde oss också om vikten av att uppmärksamma och sprida den kunskap som produceras av våra egna medlemmar. Olivia Daigneault Deschênes höll dessutom ett par läsgrupper och grundade vid sin återkomst till Kanada organisationen FaFa (For a Feminist Architecture) vid University of British Columbia.
Kvinnors Byggforum
22 september 2017
V-huset, LTH
Tillsammans med V-sektionen på LTH bjöd FemArk in Kvinnors Byggforum, ett riksomfattande nätverk med kvinnor inom byggbranschen. Över yrkesgränser delar medlemmarna med sig av erfarenheter, inspirerar varandra och diskuterar plan-, bygg- och förvaltningsfrågor ur ett maktkritiskt perspektiv. Föreningen är partipolitiskt obunden och har funnits i över 40 år. Idag har organisationen bytt namn till Alstra Byggforum.

Föreläsningen fokuserade på hur organisationen har växt fram samt hur den idag verkar för att synliggöra kvinnor i byggbranschen och vara en progressiv röst i samhällsdebatten. Lönegapet mellan kvinnor och män i branschen, härskartekniker på arbetsplatser och feministiskt stadsplanering var några av de frågor som diskuterades.
Women for leaders
5 maj 2017
Föreläsningssal
V-huset, LTH
Tillsammans med föreningarna Athena, Hera och V-sektionen på LTH bjöd FemArk in Women for leaders att hålla en frukostföreläsning. Women for leaders arbetar för jämställdhet på arbetsplatser där kvinnor och män arbetar under samma villkor och vill se kvinnor i ledande positioner. Genom att skapa mötesplatser för kvinnor, sin podd Karriärpodden, workshops i jämställdhet och inkludering arbetar de för att nå sina mål.

Under inspirationsföreläsningen lyftes statistik om kvinnliga ledare, varför det ser ut som det gör och hur vi kan ändra på det. föreläsningen var mycket uppskattad med många besökare och stärkte FemArks samarbete med andra studentföreningar på LTH.
Victoria Percovich-Gutierrez
25 januari 2017
Utställningshallen
Arkitektskolan, LTH
Victoria Percovich-Gutierrez var hållbarhetsstrateg på White Arkitekter och har tidigare drivit Malmö stads innovationsplattform för hållbara städer. FemArk bjöd in Percovich-Gutierrez för att tala om det offentliga rummet ur ett feministiskt perspektiv, med utgångspunkt i några av de projekt hon har deltagit i. Även om föreningen var nystartad var lunchföreläsningen välbesökt och hölls i den största salen i skolan. Följande frågor diskuterades:

Hur påverkas vi av de offentliga platser vi vistas på varje dag, såsom gator, torg, parker och tunnelbanestationer?

Vad och vilka får synas och ta plats i det offentliga rummet?

Hur mycket påverkar bristen på ett genusperspektiv stadens struktur och planering?
Banar Sabet
21 november 2016
Utställningshallen
Arkitektskolan, LTH
FemArk bjöd in Banar Sabet för att föreläsa om feministisk stadsplanering. Sabet är initiativtagare till den feministiska stadsplaneringen som har tillämpats i Husby och förvaltas av Svenska Bostäder. Banar utmanar även stadsplanerares distans till vissa målgrupper i samhället, och tror på en mer inkluderande stad.

Banar Sabet bedrev under denna tid en firma där hon höll i projektledning och utbildningsverksamhet inom ämnen såsom mångfald, ledarskap, värdegrund, social hållbarhet och ansvarstagande. Föreläsningen bidrog till att bredda våra perspektiv på stadsplanering och tillsammans grävde vi djupare i begreppet feministiskt stadsplanering.
menucross-circle