Film & Text

FemArk arrangerade filmvisningar, dels som ett sätt att utforska kulturella uttryck för feministiska perspektiv, och dels som ett sätt att variera föreningens diskussionsformat. Att ha en kulturell upplevelse tillsammans blir ett annat sätt att umgås och diskutera på som var välkommet för många medlemmar. Kultur har en alldeles särskild förmåga att förmedla idéer som engagerar inte bara publikens intellekt utan också dess känslor.

FemArks läsecirkel hade ett liknande syfte. Den uppstod som ett medlemsinitiativ och gick ut på att tillsammans läsa texter som på olika sätt var relevanta i sin tematik. I kursplanen fanns liknande upplägg där man läste kurslitteratur och sedan diskuterade den, men genom läsecirkeln kunde FemArks medlemmar komplettera litteraturlistan med texter de tyckte saknades. Att själv ta sig igenom en teoretisk text kan dessutom vara en ordentlig utmaning. Inför varje träff lästes en utvald text, som man sedan diskuterade över en fika.
Läsecirkel
2018 / 2019
Arkitektskolan, LTH
Under 2018 och 2019 arrangerades vid en rad olika tillfällen FemArks läsecirkel. Upplägget gick ut på att en medlem i cirkeln valde ut en kortare text som lästes och sedan diskuterades vid nästa träff. Vi läste texter som bland annat behandlade teman kring genus, sexualitet, pedagogik och arkitektur. Judith Butler, Katarina Bonnevier, Brady Burroughs och Bell Hooks var några uppskattade författare.

Läsecirkeln gav medlemmar tillfälle att komplettera undervisningens litteraturlistor och tillsammans skapa förståelse för relevanta teman. Tillfällena var också ett sätt för föreningens medlemmar att träffas utan att det krävdes särskilt mycket planering och sänkte på så vis tröskeln för evenemanget att äga rum. För att underlätta för alla medlemmar att närvara lästes engelskspråkiga texter.
We Can't Do It
15 november 2018
Black Box
Arkitektskolan, LTH
We Can’t Do It är en serie på tre avsnitt som visades på SVT Edit och behandlar ämnet utmattningssyndrom. Utmattningssyndrom ökar bland unga vuxna, och värst är det för kvinnorna. I serien träffar Fanna Ndow Norrby kvinnorna bakom statistiken och tittaren får ta del av intervjuer med kvinnor som lider eller tidigare lidit av syndromet.

FemArk visade serien för att få tillfälle att prata om psykisk ohälsa, prestationskrav och utmattning hos eleverna på Arkitektskolan. Att man som arkitektstudent jobbar långa dagar, stressar och lägger långt mer än 40 timmar i veckan på skolarbetet är en välkänd stereotyp, hur kan vi vända denna trend och tillsammans arbeta för ett mer hälsosamt arbetsklimat på skolan?
Citizen Jane: Battle for the City
25 januari 2018
Black Box
Arkitektskolan, LTH
FemArk arrangerade filmvisning av dokumentären Citizen Jane: Battle for the City (2016). Matt Tyrnauers dokumentärporträtt av Jane Jacobs är i hög grad baserad på Jacobs genombrottsbok Den amerikanska storstadens liv och förfall och behandlar konflikten mellan Jacobs och Robert Moses i 1950- och 60-talets New York. Jacobs motsatte sig Moses planer att riva befintlig bebyggelse i Greenwich Village för att ge plats åt stora motorvägar och höghusområden. Som aktivist, journalist och boende i Greenwich Village lyfte hon områdets kvaliteter och lyckades mobilisera mot rivningarna.

Jacobs idéer för hur en stad bör planeras är fortsatt aktuella idag och filmen gav oss inblick i idéernas uppkomst. Filmen lyfter även aktivismens betydande roll under konflikten i Greenwich Village och vikten av ett brett engagemang för arkitektur- och stadsplaneringsfrågor.
Mustang
18 januari 2017
Black Box
Arkitektskolan, LTH
Mustang är en film från 2015 regisserad av Deniz Gamze Ergüven. Filmen handlar om fem systrar och deras uppväxt i en konservativ miljö i Turkiet. Den behandlar teman som unga kvinnors rätt att bestämma över sina liv, kroppar och sin egen sexualitet. Filmen Oscar-nominerades och har vunnit ett flertal andra priser.

FemArk visade filmen som ett sätt att diskutera kvinnors villkor på olika platser i världen, och samtidigt njuta av en kulturell upplevelse tillsammans.
menucross-circle